torsdag 20 oktober 2011

Att genomföra ett husköp i Italien, del 2


Måndag 10 oktober 2011
Klockan 10 hämtade vi upp Elmar och begav oss till banken i Santa Domenica (Monte dei Paschi di Siena - fritt översatt: Påvens bank), tillsammans med tre av bröderna Tomeo. Den som varit inne på en italiensk bank vet att man bara kan gå in en och en via en cirkelrund sluss. Så bara att sex personer skulle ta sig in där var en procedur i sig.

Väl inne så fick en och en ta ut pengar på sitt konto, sätta in dem på Elmars konto och sen var det hans tur att ta ut en check till var och en. Detta tog ungefär en timme. Sen frågade Elmar om det fanns möjlighet för oss att öppna ett konto trots att vi inte var bofasta i Italien. Men det var inga problem. Detta fixade inte flickorna i kassan utan vi fick gå in till en annan banktjänsteman, kontorschef eller nåt, som hjälpte oss med det. Det här tog ungefär ytterligare en timme. Och Lars och jag har satt vår namnteckning på en hel drös med papper som vi inte har en susning om vad det är! Men vi fick öppnat ett konto och kan nu föra över pengar dit så vi kan betala framtida räkningar.  Efter detta var det dags för lunch.

Vi åt lunch på trattorian i byn. Spagetti carbonara. Utanför i pergolan klippte en man ner alla druvklasar och vi fick en tallrik med vansinnigt söta druvor som efterrätt.

Klockan fyra var det så dags att åka till Vibo Valentia för att få slutfört husköpet. Vi kom dit och där fick vi lämna fram alla checkar som kopierades och så drog notariens sekreterare av en liten slip på varje check som vi sen fick tillbaka.

Vi fick sitta i ett sammanträdesrum en stund sen kom notarien in tillsammans med en assistent och började läsa upp köpekontraktet. Och det gick i en rasande fart. Enda gången han hämtade andan var när han skulle uttala Borås och Mölndal.
Vi hade med oss en kopia och jag försökte hänga med men tappade bort mig på sidan två!

På vissa punkter gjordes smärre förändringar och sen när allt var genomgånget försvann de båda juristerna ut ur rummet och vi blev sittande kvar en bra stund innan de kom tillbaka med ett nyutskrivet original som vi alla skulle sätta våra namnteckningar på. Tre gånger skulle den skrivas. Och Lars och jag fick provskriva på ett löst papper först för de ville veta att våra namnteckningar var läsliga. Och efternamnet skulle stå först. Det blev till att skriva som man lärde sig i skolan.

Efter det fick vi vänta ytterligare en stund och bröderna gav sig av. Men vi skulle betala skatten för huset och notariens arvode. Sen ville vi ha ett kvitto på att vi hade betalat men det skulle de skicka till huset i Coccorino sa dem. Vi protesterade och sa att vi inte skulle vara där på ett antal månader och ville ha det skickat till Sverige. Inte möjligt sa sekreteraren. Men eftersom vi inte gav oss så fick vi till slut som vi ville. Och döm om vår förvåning när det förra veckan kom ett rek på posten från Vibo! Och i det fanns även en kopia på vårt kontrakt med alla namnteckningar och notariens stämpel och signatur.

Vi kom till notairen kl 17 och var klara inom två timmar! Och vi som hört att det skulle ta en hel dag.

Vi firade med en pizza och sen hem och kopplade av för resten av kvällen. Vi var ju tvungna att ladda för morgondagen då vi skulle åka tåg ner till Reggio och hämta vår bil. Det berättar jag om i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...