fredag 1 juni 2012

Flytande golv


Ingen dagen efter trots att Berith och jag delade på en karaff vin! Vi var bara lite glada och inte alls snurriga och tjatiga. I alla fall märkte inte vi någon större skillnad mot en kväll utan vin :)
På torsdagen fortsatte L och K med kakelsättningen. 
Metallarbetarna återtog sina arbetsuppgifter. Lite avkoppling med solbad på eftrermiddagen. Lars doppade sig. Men vi andra tyckte det var lite kallt i vinden. Berith satt och läste, Klas likaså och jag löste korsord. Och det var skönt där vi satt även om vi behöll kläderna på.

På kvällen blev väggen klar. Nu är det dags för golvet.
Bakade en tigerkaka + risgrynspudding av grötresten och den åt vi till kvällsmat.

Fredag 11 maj
Låg och läste länge i går kväll och släckte sist av alla en bit in på det nya dygnet. Trots det vaknade jag vid 6 och gick då upp för att se vad Lars, som alltid är uppe först, höll på med. Han skrapade bort fix mellan kakelplattorna. Ett rätt tyst jobb som inte störde oss andra sjusovare. 
Vi har våra rutiner. Lars är uppe först, sen jag, någon halvtimma senare, och då förbereder jag frukosten och sen kommer paret Linder som sover lite längre än vi. Efter frukost brukar Berith diska. 

Övervakare :-)
Lite dålig kvalité på fotot men resultatet av jobbet blev väldigt bra
Idag har det inte varit något arbete för den kvinnliga delen av arbetslaget. Den manliga har flytspacklat golvet. Sen bar det iväg till Vibo för att inhandla mer flytspackel eftersom det inte räckte hela vägen ut till trappan. Från Vibo vände vi bilen söderut för att bese Seminara som ska vara en ort där man gör lermasker. Vi åkte igenom Giaia Tauro där vi stannade och jag inhandlade en skitsnygg potatisstöt och ett rivjärn. Vi letade oss längre söderut men efter ett tag började jag fundera på om vi inte åkt för långt. Det är lite si och så med skyltningen här nere. Men när vi vänt så såg vi en skylt med Seminara i den riktning vi kommit från. Lars stannade vid en butik utefter vägen som hade lerfat och annat i keramik och vi köpte ett stort fat som gör sig snyggt med frukt eller bara som det är. Samtidigt frågade vi efter orten och fick veta att vi kört för långt tillbaka efter vår vändning! 500-700 m söderut igen och vi svängde av där försäljaren sagt men inte fanns det någon vägskylt inte. Men fram till Seminara kom vi och som vanligt kom vi i tid till siestan. Vi har inte anammat denna sed riktigt ännu. Måste lära oss att mellan 13.30 och 16.30 är nästan allt stängt! Nu tror jag inte det hade gjort någon skillnad för vi kunde inte se att det fanns någon verkstad där man tillverkade lermasker. Men vi hade ju redan köpt vårt fat så det gjorde ingenting. Och omgivningarna vi har kört igenom idag har varit helt fantastiskt vackra.

Tillbaka hemma igen lades den sista biten med flytspackel efter middagen, som idag  var en god köttgryta, och sen åkte vi iväg till stranden. Lars tog sig ett dopp igen. Därefter ut till fyren för att se solnedgången.Idag, lördag, var det tänkt att vi skulle börja lägga klinker. Men det blev grovarbete i stället för de båda herrarna. Vi har pratat om att rummet under köket som är ett helt oinrett rum med jordgolv ska jämnas och bli en form sällskapsrum. Det ligger ju som en förlängning på entrén och sen ska vi ta upp en öppning in till rummet bakom garaget som också har jordgolv. Dessa rum har varit källarförråd eftersom det är svalt där även sommartid. Planen har varit att vi ska ta oss an dem när vi väl är installerade här nere. Vi måste ju spara något arbete och sen måste vi även verka på hur vi vill ha det. 

Lars har gjort en liten test för att se om det är mycket jobb med att få bort det som behövs för att golvet ska bli jämt. Idag lutar det rätt mycket från dörröppningen ut mot väggen. Det verkar vara mest lös jord. Det blev tydligen en liten diskussion mellan gubbarna och till slut frågade Lars Antonino om han hade en släpkärra eller typ traktorkärra han kunde ställa här utanför som man kunde lassa i massorna med. Lars hade tänkt att den lånade kärran kunde stå några dagar så kunde de jobba med det när de kände för det. 
Antonino sa att han skulle fixa att den kom på lördag eller söndag morgon. Så i morse kl 8 kom den, men inte en släpkärra utan den röda LASTBILEN! 
Det kostar ju att ha en bil stående så det var bara att sätta igång och bila, skyffla i hinkar och bära ut och tömma på flaket. Den kvinnliga delen av arbetskraften fick inte hjälpa till. Det tog ca 6 timmar och på den tiden fyllde de hela flaket på lastbilen. Det var tur att föraren hade satt en stopp under ett av bakhjulen och en sten under ett framhjul. Det är ju ändå en rätt brant backe , vår lilla gata. När Antonino och lastbilsägaren kom så blev de inte lite förvånade. Antonino är jätteglad att han får fyllet. Han hade frågat om han skulle hjälpa till men varken Lars eller jag tror att han hänger med i det tempo som våra gubbar har. Vi har hört Elmar beklaga sig. Han säger att Antonino pratar mer än jobbar. Det tar så lång tid att få saker klara när Antonino ska göra det.


Efter att bilen kört iväg var det till att få lite i magen. Det blev varma mackor på resterna av pannbiffarna och sen några med skinka och ost. Jag är så glad för min spis och ugn. Den fungerar fantastiskt bra. 

Vi var bjudna till Elmar på kalas eftersom han fyllde år i måndags. Vi hade köpt tre hekto svart te till honom som vi tagit med från Sverige, och två flaskor rödvin inhandlade i Italien. Han hade öppet hus och när vi kom var det ett tyskt par där som har bott här nere i fem år. Sen var det Elmars särbo Hanne och Elmars mamma, en pigg liten dam som är närmare 90 år. Där var även ett äldre italienskt par och en italiensk kvinna. Det blev lite rörigt när man inte förstod allt som sades men jag försöker hänga med när det pratas italienska. Alltid snappar man upp något ord här och något ord där men jag misstänker att man bara tror att man vet vad de pratar om och att samtalet i stället rör sig om något helt annat.

Vi var lite trötta efter dagen och stannade bara någon timme. Elmar kanske blev besviken men vi får försöka förklara för honom.

Lars och jag tog på oss arbetskläder igen när vi kom hem och fogade kaklet. Det blir så fint i mitt kök.

Söndag 13 maj
Så nu är det dags! Köksgolvet ska nu beklädas med det fina italienska klinker som vi fraktat med oss hemifrån Sverige. Jag har provlagt mönstret innan eftersom vi har köpt små glasbitar som ska ligga mellan fyra plattor. Men eftersom det innebär alldeles för mycket skära och passa in så har vi övergett den tanken och lägger det i vanligt rutmönster. Glasbitarna hamnar som en rad i dörröppningen mellan matsal och kök och mellan kök och toalett. Ungefär 3/5 blir lagt sen äter vi lunch, kotlett med ungstekt potatis (alla inser väl att jag gillar att laga maten i ugnen?), och nu iväg till Tropea. Vi ska kolla in båtturer till Stromboli. Men först badar vi. Det är varmt idag. Runt 26-27 grader och vattnet har nog börjat komma upp mot 20-21. 

Inne på informationen i Tropea köper vi biljett till "Stromboli by night" på torsdag. Det ska bli spännande. Vi kommer inte att göra någon nattklättring utan se vulkanen från havet när det blivit mörkt i stället.

Kvällsmat på Sambuca, agriturismon uppe på Monte Poro. Vi tar in var sin tallrik kallskuret och sen pasta i två olika smaker. Sen hem och ladda upp för morgondagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...