torsdag 17 mars 2016

Vi gör "vågen"

I fredags fick vi av säljaren 4 stycken inbetalningskort som berör det gamla muntliga bygglovet för Grillo som gavs 1992. Eftersom det bara var muntligt och aldrig blev registrerat så måste det dras hela den officiella vägen nu innan vi kan slutföra köpet av fastigheten. Det innebär att vi ska betala en bygglovsavgift med ränta på ränta sen 1992. Vi hade koll på att en summa på ca 11000€ ingick i köpet men hade inte klart för oss riktigt vad den innebar. Men här kallas det för "condone" vilket i rak översättning betyder "efterskänkning", och i det här fallet innebär det att kommunen beviljar bygglovet i efterhand. Och vi har haft tur att summan inte blev riktigt så mycket som vi hade hört från början så vi gjorde "vågen" om man nu kan göra det på två personer :)


Glöm 50 Cents’s fejkade sedelhögar….. Det här är äkta vara.

Nu ska ni få höra hur lätt det är att få ut 8300€ i cash från banken där vi är kunder. Troligen lika på alla banker här nere :)


Vi startade vår vecka med att åka till vår bank i Santa Domenica - Monte Paschi di Siena. Otroligt nog var vi de enda kunderna där just då. Bara att gå in på banken är en procedur i sig. Man går in en i taget i en liten sluss där man, när den första dörren stängts måste trycka sitt finger på en liten display som fotar fingeravtrycket, och därefter öppnas den andra dörren och man kommer in i banken. Som sagts, vi var ensamma och vi gick fram till en disk där vi framförde vårt ärende som var att ta ut 8300€ från vårt konto för att kunna betala fyra stycken olika inbetalningar på posten.

 Nä, nä. Att få ut denna summa i kontanter var inte möjligt men det gick att få en check. Men hör och häpna, ingen frågade efter leg, pass eller annan id-handling. Så troligen är vi redan kända via våra elektroniska pekfingrar.


Med denna check i väskan gick vi iväg till posten i Santa Domenica där vi fick veta att det inte var möjligt att betala med den. De godtog bara kontanter eller betalning direkt via konto hos dem. Tack och hej leverpastej. Jaha, tillbaka till banken och där fråga om vi kunde lösa problemet på något sätt. Jo, till slut fick vi veta att det gick att få ut kontanter

Vi fick nu ställa oss i kö för det var ca 5-6 personer före oss. Och när det väl blev vår tur så lät det inte direkt som när man skickar iväg ett mail via Macen….svisch. Och det var nu Lars tog Piggelina och gick ut och jag blev ensam kvar. Piggis gillar inte att var inne i butiker och andra inrättningar då byter hon namn till Gnällis. Lars tittade in då och då genom fönstret och jag fick visa med fingrarna hur många minuter till vi skulle få vänta. Dessa fingervisningar upprepades några gånger…och blev till slut ca 20 minuter.


Varför tog det tid, jo, det visade sig att bankmannen bara kunde få fram runt 2000€ i taget och fick sen vänta ca 4-5 minuter innan han kunde få fram ytterligare 2000€….så ni förstår att det tog lite tid.


När jag väl kontrollräknade uttaget visade det sig att summan från checken inte stämde. Det fattades 300€ - gör om och gör rätt!!!! Till slut kunde jag i alla fall gå ut till det väntade paret Piggelina och hennes husse. Och nu drog vi iväg till posten i Ricadi. 


Inga kunder i kö där heller! Vad är detta? Lucky day! Det brukar ju alltid vara 4-5 halvdöda och vänta på sin tur. Direkt fram till kassan. Lämna fram de fyra inbetalningskorten och kuvertet med alla pengar. Då frågar postmannen efter Gaetanos codice fiscale (italienska motsvarigheten till svenskt personnummer). ÅHHHH! Det har ju inte vi med oss, bara våra egna. Men vi har ju ett telefonnummer till honom. Eller kanske inte. Fel telefon med, hans mobilnummer finns ju i den andra telefonen som ligger hemma. Men som tur är hade de en telefonkatalog på posten. Men ingen svarade på den fasta telefonen. Åhhhh, vad göra nu då? Men den snälle postmannen på Ricadis kontor bad då i stället att få Barbros codice fiscale, vilket hon alltid bär med sig, och sen gick betalningen igenom. 


Tillsammans med två stycken Marca di bollo à 16€ , en sors frimärken som måste vara med på alla officiella dokument (fast vart de pengarna går vete fan) lämnades sedan kvittona på inbetalningarna till Giovanni geometra och nu väntar vi med spänning på nästa gång vi ska till banken och ta ut pengar. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...