tisdag 31 mars 2015

Ska f-n frysa nästa vinter.

Det här med att flytta ner till södern för att vi vill ha det varmare blev inte riktigt som vi tänkt. Ett stenhus med näsan en meter tjocka vägar som drar åt sig all fukt som finns är fruktansvärt rått om man inte värmer upp det ordentligt så att luften blir torr. Torr luft upplevs ju som varmare än en fuktig. Vi har denna vinter upptäckt att det är en otrolig skillnad att bo i ett stenhus mot ett trähus som vi hade i Sverige.

Fram till nu har vi värmt upp med gasol och luftvärmepump men vi slänger ut våra gasolkaminer inför nästa vinter. Nu har vi investerat i tre (3) stycken vedkaminer i stället. Och en massa ved. Och bautapellets (ser ut som en vedklabb).

Veden skulle levererats denna vecka men vi åkte och hämtade den själva i stället. Vi har ju som jag skrev i förra inlägget en liten lastbil och i den packade vi in ca 11 små IKEA-kassar (fast de var inte från IKEA utan köpta på Spar i Vibo) och vi körde två gånger (= 22 kassar) så nu har vi ved så vi nog ska klara oss nästa vinter utan att behöva frysa. Vi delade upp jobbet emellan oss. Jag sorterade ut rätt längd (de ska vara max 30 men helst bara runt drygt 20 cm) och kastade ner från det släp veden låg på. Lars högg isär de i mindre bitar. Jag packade in allt i kassar och lastade in i bilen. När bilen var full drog vi hem och lossade lasten för att sen åka tillbaka och göra om proceduren. Nu återstår bara att betala. Säljaren var inte hemma men han vet ju var vi bor. Han är en av de bröder som sålt huset till oss :)En kamin med en liten ugn ska stå i vardagsrummet och en liten kamin har vi ställt på bottenvåningen. 

Vår första kamin har vi redan tagit i besittning. Det är en liten insats till den gamla öppna vedspisen i köket. Det är i den vi eldar de där stora pelletsbitarna. Och det är så skönt att slippa köra varken luft-luft eller gasol. En skön värme från kaminen istället för surret och väsandet. Och att slippa betala till Enel (motsvarande Vattenfall) är ju bara det en extra glädje. Elen här kostar strax under 3 skr/kWh. 
Lars monterar skorstensrör.

Vi har beställt en plåt så vi kan bygga för resten av öppningen in mot köket. Vi har satt in rostfria rör och tätat igen mot resten av den gamla ursprungliga skorstensöppningen (eller vad det nu kallas). Sen ska vi fylla upp resterande utrymme bakom insatsen med tegelstenar. Så när vi väl stänger för framsidan mot köket så kommer väl den gamla skorstensstocken att fungera mer som en kakelugn (hoppas vi i alla fall). ;D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...