onsdag 4 mars 2015

Frågan om uppehållstillstånd är löst……

För tre år sen, 4 maj 2012, gick vi till kommunen för att ansöka om ett italiensk ID-kort, d’identita och blev samtidigt inskrivna i kommunen och fick med oss ett intyg på det - Attestazione Di Iscrizione Anagrafica Di Cttadino Dell’Unione Europea.

Detta papper ger oss rätt att vistas i Italien. Men det är inget permanent uppehållstillstånd. Det kan vi ansöka om först efter att ha vistats här i 5 år. Eftersom det redan gått tre år nu sen första inskrivningen så har vi bara två år kvar innan vi kan ansökan om permanent tillstånd. Jag antar att det även är då vi kan ansökan om medborgarskap etc - om vi vill. Men när vi väl fått ett uppehållstillstånd så får vi skaffa ett nytt d’identita som ersätter det svenska passet. Det passar (haha) ju väldigt bra i tiden eftersom Lars pass går ut 2017.
Problem ett är alltså löst. Kvarstår Italiens motsvarighet till skattemyndigheten och försäkringskassan. 
FK:s motsvarighet här heter Azienda Sanitaria (AS) och när vi väl hittat rätt kontor så gick det väldigt smidigt. Men det började med att jag googlade på Azienda Sanitaria och hittade sjukhuset i Vibo. Men det var ju inte rätt. Det förstod vi nästan direkt när vi kom dit. Men man kan ju aldrig veta i förväg hur administrationen är organiserad. I vilket fall så fick vi göra en ny sökning, jag via Google och Lars gick via konsulatet. Nu hittade jag ASL, Azienda Sanitaria Locali, och vi antog att det var olika lokalkontor. Enligt Google, Pagina bianche m.fl sajter så skulle det finnas ett i Joppolo. Det så lite mystiskt ut på kartans street view men (satellitbilden kan ju vara några år) men vi tog oss till Joppolo och sökte upp platsen. Om det nu hade funnits ett kontor där så var det i alla fall stängt sen länge! Innan vi åkte tillbaka hem gick vi in på Bar by the road och tog en kaffe. Vi passade på att fråga barägaren om ASL och han sa att det var i Nicotera. Men det är bara öppet på förmiddagarna, sa han. Så vi åkte hem igen med oförrättat ärende den dagen. 
Nu hade ju jag sett på nätet att det även finns et ASL i Spilinga som ligger närmare oss än Nicotera och vi åkte dit morgonen därpå. Mannen på kontoret där talade inte engelska men förstod vårt ärende och skickade oss vidare - till NICOTERA! Okey, in i bilen igen, kör igenom Coccorino och Joppolo och ner till Nicotera. Väl där letade vi upp den adress som fanns på internet. Även där fick vi tji - det fanns inget kontor på den adressen. Däremot låg ju sjukhuset alldeles i närheten så vi knallade in till receptionen och jodå, damen där hänvisade oss till tredje våningen.
Vi kom in i ett stort rum där det satt en kvinna vid ett litet skrivbord och bredvid henne en man vid ett annat skrivbord och en man som stod och lutade sig mot fönsterbänken och såg ut att ha all tid i världen. Hela rummet stank rök eftersom skrivbordsmannen rökte hela tiden.

I vilket fall, vi hade tur att den sysslolöse mannen vid fönstret kunde hyfsad engelska och tolkade vårt ärende till kvinnan. Men hon missuppfattade ändå en del. Hon undrade varför vi hade pension. Vad för sjukdomar vi hade etc. Men vi fick förklarat att vi inte var sjuka utan hade gått i pension pga ålder. Det vart lite diskussioner i alla fall och till slut sa vår tolk att det var bättre att vi åkte till AS i Tropea. Vi fick ett namn på en man som vi skulle fråga efter där.
Sagt och gjort. Morgonen efter, fredag den 27 februari, tog vi oss alltså norrut till Tropea i stället för söderut och fick kontakt med rätt person. Detta besök var snabbt avklarat. De märktes tydligt att han visste vad det handlade om och dessutom pratade han utmärkt engelska. Han tog hand om intyget E121 från FK och bad oss återkomma på tisdag.
Vår handläggare på AS Distretto 8 i Tropea.
(han har godkänt att jag publicerar bilden)
Igår, tisdag, åkte vi till Tropea och fick ett intyg som vi ska ha med oss om vi behöver söka läkare. Och hon finns i Coccorino alldeles bredvid apoteket. Inte alla dagar men ett par dagar i veckan under några timmar. 
Sen var det EU-kortet, det där lilla blå, som vi får från FK när vi ska ut i Europa och resa. Vårt gäller ju inte längre men vi får inget nytt från Italien utan det ska komma från Sverige. Nu kan vi inte beställa det själva via nätet men jag har en kontakt på FK i Visby och hon har meddelat att så fort de får tillbaka intyg E121 från Italien så kommer de att utfärda ett nytt EU-kort till oss. Tänk så lätt allt kan gå om man bara har rätt kontakter!
Och dessutom har vår handläggare på AS i Tropea lovat försöka få tag i en kontakt som kan engelska på Azienda Enntrate i Vibo (skattemyndigheten). Han ska maila oss ett namn och rätt adress så vi slipper köra runt och leta från kontor till kontor. Återstår alltså ett besök hos ytterligare en myndighet. 

När allt är klart ska jag försöka göra en kort sammanfattning för den som kanske i framtiden vill bosätta sig i Italien och vilka papper man behöver från Sverige och vilka instanser man ska besöka här.
En bra länk där man kan få fram en hel del information är: http://www.understandingitaly.com/living.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...