torsdag 15 januari 2015

Lite uppdatering.....

På årets sista dag vaknade vi till en vitare värld än vi är vana vid här nere. Det hade snöat lite på natten. Men det behövdes bara lite solstrålar på det tunna lagret av snö så var det borta på någon timme. 


Entrén till våra respektive studios har fått en säkerhetsgrind.

Vi har fått färdigt väggen i gränden och det har blivit så fint. Även väggarna i studion är klara. De ska bara få torka och sen ska vi måla dem och taket. Därefter kommer byggarna hit och lägger golvtegel. Själva har vi kvar att måla golvet i vardagsrummet och sen ska vi måla husfasaden på framsidan vit. 

Vi vakade in det nya året uppe på berget på Il Brigante. Det var nästan som en familjefest på restaurangen där alla kände alla - förutom vi då. Men när klockan slog nytt år så gick alla runt och tog oss i hand och önskade oss gott nytt år. Det har jag inte varit med om förr. När det gäller maten så har jag till slut smakat på svärdfisk (spada). Vi undviker att äta fisk ute för de brukar grilla eller steka all fisk i olja och det luktar så illa att det inte lockar smaklökarna. Nu var den här grillad och med någon örtdressing som lades på efter och det var faktiskt rätt gott. Något mellan makrill och tonfisk på burk (vet inte hur färsk tonfisk smakar men inbillar mig att det är ungefär detsamma som svärdfisk. Det är ju samma struktur på köttet.)

Den 2:a januari hade vi ett svenskt besök. Ett ungt par som har en lägenhet i Pizzo, ca 40 km norr om oss, samt en moster till kvinnan (Marika). M har läst min blogg och blivit nyfiken på hur det är att bo permanent här. Vi hade en liten rundvisning i huset och när vi kom till terassen blev de lika fascinerade som alla andra. Man tror ju inte när man går nere i byn att det är en sådan fantastisk utsikt ner över Capo Vaticano och Tyrrenska havet. De själva vill flytta från storstaden (de bor i Stockholm) och funderar på att kanske starta ett B&B eller någon form av förmedling. Det var ett väldigt trevligt möte och vi hoppas att få träffa dem igen, även om de kanske inte hamnar just här i vår närmaste omgivning.


Jag berättade att vi ännu inte har sökt uppehållstillstånd då vi fortfarande väntar på alla papper som vi behöver få från olika myndigheter i Sverige. Men de är på väg och förhoppningsvis ska vi väl ha vårt tillstånd innan januari är till ända. Jag hade behövt ha allt klart innan årsskiftet eftersom jag hade tänkt förnya mitt pass när vi var till Sverige förra veckan. Man kan beställa ett pass i Sverige och få det sänt till ambassaden i Rom som sänder det vidare till ett konsulat. För vår del hade det då blivit Neapel och eftersom vi planerar att åka till IKEA i mars hade det varit bra om det låg och väntade på mig där. 

Eftersom vi inte kunde göra en passansökan nu så blir allt mycket krångligare. Först måste man boka en tid på ambassaden i Rom, betala 152 €, vänta tre till sex veckor och sen åka och hämta ut passet i Neapel. Och då tillkommer ytterligare 16 €! Vi har ca 65 mil till Rom och 43 till Neapel och det blir för bökigt med två resor. Så nu funderar vi på att göra en resa till Sverige närmare sommaren och hämta ner vår motorcykel och passa på att förnya passet då. När det gäller Lars pass så får vi försöka ha bättre framförhållning men det blir först 2017, tror jag. Ska bli spännande att se hur vi ska förnya våra körkort. Jag har glömt att kolla när det ska göras.


Söndag den 4 januari var regnig och vi sköt på den långa cykelturen till måndag. Då var det upphåll och ca 9-10 grader här nere. Solen sken och allt gick bra ända till vi kom upp på berget. Där låg det snö på vägarna och det blåste hård vind. Det var inget vidare. Vi tog vägen som inte är så brant tillbaka igen men efteråt sa vi att vi skulle ha vänt och cyklat samma väg som upp tillbaka hem igen. Nu frös vi så vi skakade när vi kom hem. Både fötter och händer var bortdomnade även fast vi haft handskar på. Det blev en varm dusch och lite glykol ner i venerna för att få upp värmen igen1 kommentar:

  1. Tjena! Trevligt att kika in då det fyllts på med lite nyheter. Usch inge vidare att få frysa händerna av sig men det stundar u snart nya tider hos er. Vi har någon plusgrad och regn idag men till helgen ska det bli kallare sägs det. Det ligger nog ca 2 dm snö på marken men det finns ju upplogade högar som ser ut som i norr!! Bevare sig! Lillan har ju kommit hem och mår bra vilket känns skönt det var en turbulent jul/nyårshelg men vi tar igen det en annan gång.
    Njut av ert nya liv och ha det bäst!
    Kramar Nonna

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...